Landelijke buitenverlichting

Landelijke buitenverlichting: het spreekt tot de verbeelding. De benaming landelijk associeer je onmiddellijk met rustgevend, stijlvol, stoer, stevig, duurzaam en geïntegreerd in de omgeving. Het geeft meteen al een beeld hoe een verlichting voor buiten er dan zou moeten uitzien. Landelijke buitenverlichting vind je in alle vormen. We zetten er hier graag een paar op een rijtje.

De muurverlichting
De verlichting voor naast de voordeur of voor op het terras oogt nostalgisch. Ze mag er best uitzien alsof ze rechtstreeks uit een stalling komt. Je herkent de metalen schotelvormige lampenkap met daaronder een stoer groot glas waarin het verlichtingselement zich bevindt. Het glas is mat waardoor je een aangenaam licht krijgt dat niet rechtstreeks in de ogen schijnt. Naast dit model heb je ook de lantaarnvormige verlichtingen: een glazen kooi waarin zich één centraal verlichtingspunt bevindt. Je hoeft je hierbij niet tevreden te stellen met een klassieke ouderwetse lantaarn met kaarsvormige lampjes. Er zijn nu ook heel strakke, moderne en toch stijlvolle lantaarns. Een ander vaak voorkomend model zijn de klokvormige metalen lampenkappen. Zij doen een beetje denken aan scheepslampen. We willen even aanhalen dat koele, strakke en helemaal tegen de muur aangebrachte verlichtingen niet passen in een landelijke sfeer. Men kan stellen dat het overgrote deel van de landelijke muurverlichting een eindje van de muur af hangt en bestaat uit een ornament dat aan een houder hangt.

De terrasverlichting en verlichting van tuinpaden
De landelijke verlichting van het tuinpad of het terras bestaan over het algemeen uit een paal met daaraan een verlichtingselement aangebracht dat gelijkaardig is aan de muurverlichting. Er hangt bijvoorbeeld een kleine lantaarn of stal-licht aan de paal. Dit kan een metalen paal zijn. Je kan ook kiezen voor een stoere ruwe houten balk als paal. Er wordt vaak gespeeld met de hoogtes van deze paal zodat je een speels effect krijgt in de tuin. Je hoeft de palen niet op één strakke lijn te zetten: een kronkelende lijn geeft een meer natuurlijk effect. Het verlichtingselement kan ook volledig ingewerkt zijn in de paal. Echter geeft dit vaak een heel strak uiterlijk wat dan weer minder landelijk oogt. Let er daarom op dat de paal ruw en stoer genoeg is en opgaat in de omgeving. Speelsheid en weinig strakke lijnen is synoniem voor landelijkheid.

Buitenluchters
Heel veel hedendaagse woningen zijn uitgebreid met een overdekt terras en soms ook met een buitenkeuken. Ook al is het weer niet altijd even droog, we willen toch vaak buiten zijn. Eten, rusten of gezellig samenzijn: het gebeurt zoveel mogelijk in open lucht. Onder het afdak staat een landelijke luchter heel stijlvol. Een buitenluchter brengt sfeer en geeft gezellig licht dat niet storend is. De buitenluchters zijn gebaseerd op de hanglampen voor binnen. Net zoals bij de hanglampen voor binnen vind je voor buiten hele constructies met natuurlijke materialen. De landelijke hanglampen kunnen uitgerust zijn met houten balken en lampenkappen. Deze lampenkappen kunnen in metaal, riet of hout zijn. Het metaal mag best een beetje verweerd of roestig zijn. Dat ondersteunt de landelijke sfeer. Je kan er ook voor kiezen om verschillende kleine hanglampen bij mekaar te hangen. Zo bijvoorbeeld kan je boven de terrastafel twee of drie identieke lampen hangen.

Andere verlichtingselementen voor buiten
Om het geheel nog wat in de kijker te zetten, kan je ook nog wat aanvullingen doen in de tuin of op het terras. Je kan zelf heel creatief te werk gaan en voorwerpen die je tijdens één van je wandelingen in de natuur vond, omvormen tot een unieke buitenverlichting. Takkenbossen met kleine lichtjes tussen gewerkt geven een sprookjesachtig effect. Misschien vond je in een oud verlaten gebouw wel wat industriële archeologie en kan je hiermee een buitenverlichting in mekaar steken. Of ga eens aankloppen bij een school van hout- of metaalbewerking en vraag hen eens een uniek stuk voor jou te produceren. Laat je fantasie werken en je komt tot schitterende resultaten!

Bij landelijke buitenverlichting zijn geen algemene regels te hanteren. Zolang het stoer en sterk oogt, past het bij de buitenomgeving. Zorg ervoor dat al je buitenverlichting op mekaar afgestemd is, dezelfde sfeer uitstraalt. Hoed je ervoor dat er toch ergens één felkleurig of super modern verlichtingselement opduikt. Dit hoort niet bij landelijkheid. Ga vooral voor rust, relax, zachtheid en stilte. Je landelijke buitenverlichting zal je helpen om uren en uren te genieten in je tuin!

Categories: Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>