Hanglamp van vroeger en nu

Wie kent ze niet de ouderwetse hanglampen met gekartelde klassieke kapjes of met bronzen of houten randen rond de kap. Stoffen hanglampen bekleedt met donker leer of kappen met franjes zoals hieronder. Vaak was de hanglamp ook een van de enige lichtpunten in de kamer. Het licht was ongezellig en alle hanglampen leken op elkaar.

1

Verandering in de loop van de tijd

Er is in een relatief korte tijd erg veel veranderd in het assortiment van hanglampen. Door de halogeen en LED verlichting kregen de ontwerpers veel meer mogelijkheden om vorm te geven door het kleine formaat van de lichtbron. Ook werd verlichting niet alleen maar gebruikt voor veel licht maar ook steeds meer als een belangrijk onderdeel van het interieur. Hanglampen werden echte sfeermakers. Ook kwamen er meer series zodat je gemakkelijk kon combineren met een bijpassende wandlamp, vloerlamp of tafellamp.

Industriële hanglampen

Industriële hanglampen zijn eigenlijk uniek in hun soort omdat de vorm en ontwerp in de loop van de tijd niet veel is veranderd. De laatste tijd zie je steeds vaker, zowel nieuw als gerestaureerde modellen zijn op het moment erg trendy. Deze soort hanglampen zijn ook in hele hippe kleuren te verkrijgen wat een super leuk effect kan geven in huis, kantoor of café. Het formaat is vaak wat groter en vaak worden meerdere hanglampen van hetzelfde soort naast elkaar gehangen.

Stoffen hanglampen

De stoffen modellen zijn er nog steeds maar deze hebben een gedaante verwisseling ondergaan. Er zijn mooie strakke vierkante of rechthoekige kappen die worden gecombineerd met een mooie strakke bronzen of staalkleurige armaturen. Er zijn allerlei kleuren en hippe motieven te krijgen zodat je het helemaal kan aanpassen aan het interieur. Let wel op dat wanneer een kap erg donder van kleur is dat hij niet veel licht doorlaat.

Hanglampen van glas

Glas blijft toch een prachtig materiaal om te gebruiken voor hanglampen, ook deze hebben een enorme verandering doorgaan. Er wordt nu veel gewerkt met helder en mat glas wat vaak een prachtig lichteffect geeft zoals je hieronder ziet. Ook hierin zijn vele maten en soorten te verkrijgen.

Glazen kapjes heb je ook in de meest mooie kleuren en vormen, vaak worden deze glaasjes gemaakt en ontworpen in Italie. De glasblazers zijn net kunstenaars die elk glas met de hand maken. Deze lampen geven een prachtig effect vooral als de lamp aan is. Het is vaak ook leuk om met verschillende kleuren glas te werken.

2

Bolvormige hanglampen

Hanglampen in de vorm van een bal zijn vaak erg mooi in een hal of kamers met een hoog plafond. Vroeger had je veel van deze hanglampen met rijstpapier, iedereen kent deze hanglampen eigenlijk wel. Tegenwoordig zijn er diverse andere modellen in te krijgen. Hieronder een hanglamp met kunststof draden die als ze warm zijn rond een ballon worden gedraaid, wanneer ze zijn afgekoeld wordt de ballon doorgeprikt en zo houden ze een prachtig ronde vorm over.

3

Zoals je ziet zijn de hanglampen veel veranderd in de loop van de tijd, er zijn er talloze mogelijkheden en toepassingen bijgekomen. Leuk om je te gaan oriënteren op internet of gezellig te shoppen in een verlichtigsspeciaalzaak of op een woonboulevard. Goede verlichting is essentieel voor een goede sfeer in huis.

Categories: Hanglampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>